суботу, 25 січня 2014 р.

Рекомендації щодо матеріалів конкурсу "Шкільна бібліотека"

Рекомендації
щодо оформлення матеріалів для участі у обласному етапі
Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека»

Конкурсні матеріали повинні бути оформлені відповідно до вимог,  та на основі рекомендацій, затверджених наказом управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації від 29.03.2012 р. № 158  «Про проведення Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека» у 2013/2014 навчальному році». 
Матеріали подаються в друкованому та електронному вигляді. Обсяг матеріалів із додатками має бути оптимальним і не повинен перевищувати      50 сторінок формату А4.
Згідно з номінаціями, зазначеними у додатку 1 цього наказу, основна робота може бути подана учасником у формі: проекту, опису досвіду роботи, портфоліо або опису-анотації (презентації) веб-ресурсу.
При підготовці конкурсних матеріалів слід враховувати нижчезазначені рекомендації:
·       Зміст викладають на новій сторінці під заголовком «Зміст» посередині рядка. До змісту включають усі заголовки (без змін) структурних частин: розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів (якщо вони мають заголовки) і додатків із зазначенням сторінок, на яких вони розміщені.
·       Вступ має містити обґрунтування вибору теми, із зазначенням її актуальності. Коротко висловлюється оцінка стану питання, формулюється мета і завдання роботи.
·       Основна частина. При складанні основної частини слід практично оцінити власний досвід, проаналізувати фактичний матеріал і продумати, як стисло, логічно та лаконічно його викласти. У процесі написання тексту слід дотримуватися плану.
Робота може доповнюватися ілюстративним матеріалом та таблицями, що  дозволяє стисло та наочно подати результати власного досвіду в конкретній і зрозумілій формі, пояснити цифрові дані та взаємозв’язок між ними. Основними видами ілюстративного матеріалу в роботах можуть бути: схема, діаграма, графік, фотографія. Кожна ілюстрація має відповідати тексту.
Ілюстрації та таблиці необхідно подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Якщо в тексті відсутні безпосередні посилання на ілюстративний матеріал, тоді його доцільно  розташовувати в додатках.



 У процесі аналізу й узагальнення матеріалу слід дотримуватися наукової етики. Кожна цитата, кожна авторська думка, що були використані у тексті роботи, обов’язково мають супроводжуватися посиланням на джерело. (При цитуванні джерела чи посиланні на нього у тексті роботи ставляться квадратні дужки, в яких зазначається порядковий номер джерела у списку використаних джерел та номер сторінки, використаної у роботі, наприклад [5, 10]).
·       Висновки мають бути продуманими, чіткими, точними та конкретними, логічно випливати з проведеного аналізу, відповідати поставленим завданням. Тут подаються найважливіші теоретичні та практичні результати власного досвіду. Доцільно у висновках також провести оцінку значущості результатів роботи з точки зору їх упровадження.
·       Додатки містять допоміжні або додаткові матеріали, необхідні для повноти сприйняття роботи, кращого розуміння отриманих результатів. Кожний додаток починається з нового аркуша (сторінки) із вказівкою у правому верхньому куті слова «Додаток», надрукованого прописними буквами, і має змістовний заголовок.
 Якщо в роботі більше одного додатка, їх нумерують послідовно арабськими цифрами, наприклад: Додаток 1, Додаток 2 і т.д.
·       Список використаних джерел містить перелік книг, статей, різних документів використаних у роботі. До списку вносяться джерела, процитовані у роботі, та ті, на які були посилання.
 Список використаних джерел може бути поданий в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або назв праць  чи у порядку згадування джерел у тексті за наскрізною нумерацією.
Відомості про літературні джерела оформлюються відповідно до вимог державного стандарту з обов’язковим наведенням назв праць, їх авторів та повних вихідних даних джерела.
·        Матеріали в електронному вигляді подаються на окремому носії.
 Носій повинен вміщувати лише ті файли, назви яких мають відповідати його текстовій частині.
 З метою належного оброблення цих матеріалів текстову частину роботи (з усіма структурними частинами) слід подавати в одному файлі програми Microsoft Word, шрифт - Times New Roman, кегль - 14, інтервал -1,5.

 Презентації подаються тільки в електронному вигляді оптимального обсягу із зазначенням: найменування конкурсу, номінації, теми, прізвища, ім’я, по батькові учасника, посади, найменування навчального закладу, міста (села).

Немає коментарів:

Дописати коментар