суботу, 25 січня 2014 р.

Звіт про районний конкурс "Шкільна бібліотека"

ЗВІТ
про проведення І етапу Всеукраїнського конкурсу
 «Шкільна бібліотека»


          Згідно з Положенням про Всеукраїнський конкурс «Шкільна бібліотека», затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства культури України від 25.01.2012 р. № 61/58, та наказу департаменту освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації від 29.03.2013 р. № 158 «Про затвердження Положення про обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека» проведено районний етап даного конкурсу.
          З метою організованої підготовки до конкурсу виданий наказ від 6.09.2013 року № 311 «Про проведення районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека», який затверджено складом оргкомітету та журі.
          В конкурсі взяли участь бібліотекарі загальноосвітніх навчальних закладів: Помічнянської ЗШ І-ІІІ ступенів № 3, Тишківських ЗШ І-ІІІ ступенів № 1,2, Липнязької ЗШ І-ІІІ ступенів № 1, Піщанобрідської ЗШ І-ІІІ ступенів.
          Бібліотекарі Тишківських ЗШ І-ІІІ ступенів № 1,2, Піщанобрідської ЗШ І-ІІІ ступенів підготували матеріали у номінації «Сучасній школі – сучасну бібліотеку». У номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» взяли участь бібліотекарі Липнязької ЗШ І-ІІІ ступенів № 1, Пом ічнянської ЗШ І-ІІІ ступенів № 3.
          Найбільш змістовна, різнопланова робота в номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» представлена Ружанської Т.В. бібліотекарем Помічнянської ЗШ І-ІІІ ступенів № 3. В матеріалах висвітлено досвід з впровадженням у діяльність шкільної бібліотеки сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Це дало позитивні результати щодо навчання та виховання учнів, надання їм оптимальних можливостей для отримання освіти й високої інформаційної культури.
Бібліотекар планує свою роботу так, щоб бібліотека якнайкраще відповідала запитом учнів і педагогів, забезпечувала потреби навчально-виховного процесу в усіх його ланках, надавала систематичну допомогу - учням в опануванні знань з шкільних предметів, педагогам – в опануванні нових педагогічних технологій, адміністрації – в організації методичної роботи в школі, керівництва і контролю за станом навчально-виховної роботи, батькам – у пошуку нових підходів до розвитку своїх дітей.
          В матеріалах представлена робота районної творчої групи керівником якої є Ружанська Т.В. З 2008 року творча група працювала над проблемою: «Формування у школярів інформаційної культури та культури читання».
          Під час занять проводилися засідання круглого столу, майстер-класи, диспути, тренінги. Досвід роботи творчої групи з даної теми систематизовано у посібних для бібліотекарів.
На даний час учасники творчої групи працюють над проблемою «Використання інформаційно-комунікаційних технологій у роботі шкільної бібліотеки». Розроблено ряд засідань. Представлено багато позакласних бібліотечних заходів, сценаріїв для загально шкільних лінійок.
          Бібліотекар друкувала свої розробки на сторінках фахових журналів та газет «Шкільна бібліотека», «Педагогічний вісний», ШБІЦ (шкільний бібліотечно-інформаційний центр), «Освітянське слово», «Журавлик», районна газета «Сільське життя».
          В номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу також взяла участь бібліотекар Липнязької ЗШ І-ІІІ ступенів № 1, яка представила досвід з функціонування бібліотеки в умовах упровадження нових освітніх стандартів та використання інформаційних ресурсів. Але в роботі не повністю розкрито використання різноманітних форм і методів сучасних технологій в роботі з читачами.
Матеріали бібліотекарів Тишківських ЗШ І-ІІІ ступенів № 1,2, Піщанобрідської ЗШ І-ІІІ ступенів представлених в номінації «Сучасній школі – сучасну бібліотеку», не повністю розкрито тему, не представлено проект із модернізації бібліотеки, перетворення її на сучасний бібліотечно-інформаційний центр, культурно-просвітницький центр закладу, відсутні додатки, свої матеріали друкували тільки в районній газеті.
          Матеріали бібліотекарів Тишківських ЗШ І-ІІІ ступенів № 1,2, Піщанобрідської ЗШ І-ІІ ступенів неповністю відповідають вимогам Положення до конкурсу.
Враховуючи результати роботи та відповідність наданих матеріалів Положенню, журі конкурсу визначило одного переможця в номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» стала Ружанська Т.В.

          За результатами конкурсу виданий наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту від 15.01.2014 р. № 13, який направлений в навчальні заклади району.

Немає коментарів:

Дописати коментар