суботу, 25 січня 2014 р.

Щодо бібліографічного опису документів

Бібліографічний опис документів як один із процесів їх наукової обробки

Бібліографічний опис документа - один із важливих процесів наукової обробки документів (аналітико-синтетичної обробки документів). Бібліографічний опис - це записана за певними правилами множина бібліографічних даних, що ідентифікують (уточню­ють) документ. Бібліографічний опис є основою для створення, ведення всіх бібліотечних каталогів, бібліо­графічних й інформаційних видань, автоматизованих банків даних про документи. Бібліотекар повинен во­лодіти методикою складання бібліографічного опису, тобто сукупністю прийомів і правил, які використову­ються в процесі складання бібліографічного опису.
Сьогодні в Україні діють такі державні стандарти щодо складання бібліографічного опису документів:
1.                   Бібліографічний  запис.   Бібліографічний  опис. Загальні вимоги і правила: ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. - Чинний   від   2007-07-01   (на   основі  міждержавного ГОСТ 7.1 - 2003).
Це основний стандарт, який регламентує загальні правила складання описів різних видів документів, його введено на заміну п'яти раніше діючих стан­дартів:
·             ГОСТ 7.1-84 Библиографическое описание до­кумента. Общие требования и правила составления;
·             ГОСТ 7.16-79 Библиографическое описание нотных изданий;
·             ГОСТ 7.18-79 Библиографическое описание картографических изданий;
·             ГОСТ 7.34-81 Библиогра­фическое описание изоизданий;
·             ГОСТ 7.40-82 Библио­графическое описание аудиовизуальных материалов.

2.            Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні ви­моги і правила складання: ДСТУ ГОСТ 7.80-2007 (на основі   міждержавного   ГОСТ   7.80-2000).   Стандарт встановлює загальні вимоги до заголовка бібліогра­фічного запису і правила його складання: набір ві­домостей, послідовність їх наведення, застосування розділових знаків.
3.            Під   час   складання   бібліографічного   опису можна   застосовувати   скорочення   слів   і   словоспо­лучень, які мають відповідати вимогам стандартів:
·       ДСТУ 3582-97 Скорочення слів в українській мові у
бібліографічному описі. Загальні вимоги та прави­ла;
·       ГОСТ 7.12-93 Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила;
·       ГОСТ 7.11-78 Сокращение слов и словосочетаний на иностранных европейских языках в библиографическом описании.

Об'єктами складання бібліографічного опису є всі види опублікованих (у тому числі й депонованих) і неопублікованих документів на будь-яких носіях - книги, серіальні та інші продовжувані ресурси, нотні, картографічні, аудіовізуальні, образотворчі, нормативні й технічні документи, мікроформи, елек­тронні ресурси, інші тривимірні штучні чи природні об'єкти, складові частини документів, групи однорід­них і різнорідних документів.
Об'єкти опису можуть складатися:
-        з однієї частини (одночастинні об'єкти);
-        двох чи більше частин (багаточастинні об'єкти).
Залежно від об'єкту опи­су відрізняють:
-        однорівневий (містить один рівень). Його складають, як правило, на одно­частинний документ і завершений багаточастинний документ в цілому.
-        багаторівневий (містить два і більше рівнів). Його складають на багаточастинний документ - багатотомний та серіальний або на окрему одиницю чи групу фізичних одиниць багаточастинного документа - один чи декілька томів (випусків» номе­рів, частин) багатотомного чи серіального документа.
-        аналі­тичний бібліографічний опис (складають на частину документа -статтю, оповідання, главу, розділ, рецензію).

Бібліографічні відомості наводяться в описі в тому вигляді, в якому вони подані у джерелі інформації. Джерелом інформації для складання бібліографічно­го опису є документ у цілому. У разі необхідності можна навести відомості, що запозичені із джерел поза документом.
Головним джерелом інформації є елемент доку­мента, який уміщує основні вихідні та аналогічні їм відомості, - титульний аркуш, титульний екран, ети­кетка, наклейка тощо.
Перед елементами та областями у бібліографічному описі ставлять знаки приписаної пунктуації (за ста­рою термінологією - умовні розділові знаки). На від­міну від звичайних граматичних знаків, знаки при­писаної пунктуації виконують розпізнавальні функції областей (зон) та елементів.
У ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 вперше підкреслено, що для розрізнення приписаної та граматичної пунктуації застосовують проміжок в один друкований знак до і після приписаного знака.
Виняток становлять крапка і кома - проміжок став­лять тільки після них.
Знаки крапка з комою та три крапки до винятків не відносяться.

 Бібліографічний опис складається за схемою:

Заголовок бібліографічного запису. Основна назва [Загальне позначення матеріалу] = Пара­лельна назва: підназва / відомості про відпові­дальність. - Відомості про видання / відомості про відповідальність, що стосуються видання, до­даткові відомості про видання. - Зона специфіч­них відомостей. - Місце видання: ім'я видавця, дата видання. - Специфічне позначення матеріа­лу і обсяг: інші відомості про фізичну характерис­тику; розмір + супровідний матеріал. - (Основна назва серії / відомості про відповідальність, що стосуються серії, ISBN; номер випуску серії). - Примітки. - Стандартний номер = Ключова наз­ва: умови доступу й ціна.
  
 (курсивом позначені обов'язкові бібліографічні елементи)

Бібліографічний опис складається з областей (зон)

ü  Область назви і відомостей про відповідальність міс­тить інформацію, що розкриває і пояснює основну наз­ву, в тому числі іншу назву, відомості про вид, жанр, призначення твору, зазначення про те, що документ є перекладом з іншої мови тощо.
До цієї області вперше введено новий елемент - загальне позначення матері­алу. Це факультативний елемент, який доцільно наво­дити в описах для інформаційний масивів, що уміщу­ють відомості про документи різних видів.
Загальне по­значення матеріалу уможливлює визначення знакової природи документа (текст, ноти, карти, зображення, шрифт Брайля тощо) чи фізичну форму об'єкта опису (мікроформа, електронний ресурс). Загальне позначен­ня матеріалу наводять після основної назви з великої літери у квадратних дужках.

ü  Область видання містить відомості про видання, які наводять у формулюваннях та в послідовності, зазначеній у джерелі інформації: порядковий номер видання не виноситься на перше місце, як це було раніше. Додаткові відомості про ви­дання (виправлене, доповнене, стереотипне, переробле­не тощо) та перші відомості про відповідальність, що відносяться до конкретного зміненого видання твору, є обов'язковими елементами.

ü  Область специфічних відо­мостей. Використовується під час опису об'єктів, що є особливим видом публікацій або розміщені на спе­цифічному носії (картографічні, нотні, серіальні до­кументи; стандарти та технічні умови; патентні документи, а також електронні ресурси).

ü  Область вихідних даних містить відомості про місце видання, ім'я видавця, що наводять у формі та відмінку, зазна­чених у джерелі інформації.
ü  В області фізичної харак­теристики вміщують відомості про фізичну форму документа та його кількісну характеристику.

ü  Область серії. Обов'язковими елементами області серії є: основ­на назва серії та підсерії, Міжнародний стандартний номер серіального видання SBN), номер випуску се­рії та підсерії.

ü  Область приміток містить додаткову інформацію про документ, яка не увійшла до інших областей: про мову тексту видання, довідковий апарат, зміст твору, наклад тощо.

ü  Область стандартного но­мера (або його альтернативи) і умов доступу містить І8ВМ, ключову назву, ціну.

Залежно від вибору першого елемента бібліографіч­ного опису виділяють опис під заголовком і під назвою.
Заголовок - це елемент бібліографічного запису, який розташовується попереду бібліографічного опису і при­значений для упорядкування та пошуку бібліографіч­них записів. Заголовок може містити ім'я особи - авто­ра, укладача, збирача; назву організації. У заголовку основного запису наводять ім'я одного автора.

Приклади бібліографічних описів книг

Під іменем індивідуального автора
На книги, які видані із зазначенням одного, двох або трьох авторів складається бібліографічний опис під заголовком.

Книга одного автора
Барка В. Жовтий князь [Текст] / Василь Барка; упорядк. тексту та передм. Г.М. Кудрі. -X.: Ранок, 2003. - 300, [4] с.; 20 см. - (Програма з літерату­ри). - ІSBN 966-679-995-2.

Книга двох авторів
Складаючи опис книги двох і трьох авторів, у за­головку вказують лише прізвище одного, найчастіше першого з наведених, іноді першого за алфавітом. Відомості про всіх авторів уміщують у відомостях про відповідальність.
Кушнаренко Н.М.  Наукова обробка документів [Текст]: підручник / Н.М. Кушнаренко, В.К. Удалова.  - 4-те вид., перероб.  і доп.  - К.: Знання, 2006. - 334, [2] с.; 20 см. - ІSBN 966-346-234-5.

Книга трьох авторів
Сєдих В.В. Бібліотечні каталоги як інформаційно-пошукові системи [Текст]: навч. посібник / В.В. Сє­дих, Г.П. Терентьєва, В.К. Удалова. - X.: ХДАК, 2003. - 193 с.

Під назвою

Книга чотирьох і більше авторів
На книги чотирьох і більше авторів складається бібліографічний опис під назвою. Автори наводяться у відомостях про відповідальність. Кількість авторів, наведених у відомостях про відповідальність визна­чає бібліографуюча установа. Вони можуть бути на­веденні всі або лише перший із додаванням у квад­ратних дужках скорочення [та ін.].

Екологія: теоретичні основи і практикум [Текст]: навч. посіб. / А.Ф. Потіш, В.Г. Медвідь, О.Г. Гвоздец-кий, З.Л. Козак. - 2-ге вид., перероб. та випр. - Л.: Новий світ-2000, 2004. - 321, [7] с.; 21см. - (Вища освіта в Україні). - ISBN 966-7827-28-3.
або
Екологія: теоретичні основи і практикум [Текст]: навч. посіб. / А.Ф. Потіш [та ін.]. - 2-ге вид., пе­рероб.   та   випр.     -   Л.:   Новий   світ-2000,   2004. 321,  [7] с.;  21  см.  (Вища освіта в Україні). -ІSBN 966-7827-28-3.

Історія України [Текст]: навч.-метод, посіб. для семі­нарських занять / за ред. В.М. Литвина. - К.: Знання-Прес, 2006. - 460 с. - (Вища освіта XXI століття).

Правознавство [Текст]: підручник / за ред. В.В. Копєйчикова, А.М. Колодія. К.: Юрінком Інтер, 2006. - 752 с.

Збірники
-      опис збірника праць двох та трьох авторів, що не мають авторського оформлення, складається під назвою;
-      якщо  авторів  у  збірнику більше трьох,  опис складається під назвою незалежно від того, яке оформлення (авторське чи ні) має книга;
-      на збірник із загальною назвою, що вміщує офі­ційні  або  інші безавторські матеріали,  також складають опис під назвою.
Збірник нормативних документів із безпеки жит­тєдіяльності [Текст]: на допомогу керівникам навч. закладів / упоряд. М.В.Васильчук, Н.Й.Дуброва. - К.: Основа, 2004. - 880 с. - ІSBN 966-699-073-3.

Багаторівневий опис
Літературознавча енциклопедія [Текст]: в 2 т. / автор-уклад. Ю.І. Ковальов; керівник вид. проекту В.І. Теремко. - К.: Вид. центр «Академія», 2007. -(Енциклопедія ерудита). - ІSBN 978-966-580-232-7.
Т.  1: А   (аба)- Л (лямент).-          607с. - ISBN 978-966-580-233-4.
Т. 2: М (Маадай-Кара) - Я (я-форма). - 607 с. -ІSBN 978-966-580-234.

Аналітичний опис

Яценко, І. Нова форма табеля обліку робочого часу: відповідь на численні запитання секретарів / Ірина Яценко // Довідник секретаря та офіс-менеджера. -2009. - № 3. - С. 26 - 39.

Немає коментарів:

Дописати коментар